Menu

од 3 до 4 године - “СПОРТИЋ”

sportic

ДВА ЧАСА НЕДЕЉНО У ТРАЈАЊУ ОД ПО 45 мин. цена =4,000 дин / месечно

Термини

 1. час  2. час
ОШ "Лаза Костић"  Понедељак  17ч – 17:45ч  Четвртак 17ч – 17:45ч 
ОШ "Свети Сава" Уторак 16:45ч – 17:30ч Петак 16:45ч – 17:30ч
ОШ "Светозар Марковић" Понедељак 18:30ч - 19:30ч Четвртак 18ч - 19ч

“СПОРТИЋ” је програм намењен за децу од 3 до 4 године, као увод у Школицу Спорта

Стручни Тим Дечијег Спортско Рекреативног Клуба "ПОКРЕТ ЗА ОКРЕТ" у складу са карактеристикама овог узраста припремио је велики број кретних активности и игара које ће бити забавне овом узрасту, а које ће са друге стране имати подстицај у остваривању правилног телесног развоја и правилних облика кретања.

Први задатак програма Спортић

је да их научи да се крећу, трче, скачу, да манипулишу са лоптом, обручем и другим реквизитима, да се упознају са спортским справама, и да се крећу по њима, да заволе кретање, спортску активност и спорт. 

Овај период у одрастању од посебног је значаја у превенцији настајања лошег држања тела, спуштених сводова стопала и равних стопала.

Осмишљен je са циљем да представља увод у програме школице спорта. Деца овог узраста имају велико одсуство пажње, овај период развоја је и период негације, развијеност моторичког простора је генерално на веома ниском нивоу, покрети су углавном контролисани, али се још увек чине и сувишни покрети, односно додатни непотребни покрети у односу на захтев и оптимум моторичког задатка. Деца се брзо замарају, пажња је лабилна, а расположење се брзо мења.

Спорт за децу од 3 године умногоме зависи од адекватних и специфичних справа и реквизита које саме по себи подстичу пожељне облике креатања и омогућују и олакшавају усмеравање и вођење деце кроз правилан покрет и кретњу, а са што мање речи и потребних инструкција. Наравно да и најбоље дечије справе и реквизити немогу заменити харизматичне, креативне и забавне професора спорта.

Ми се можемо похвалити чињеницом да овај програм код нас воде и најискуснији чланови Тима.

  • slika2
  • slika1
  • slika3

Сходно свим горе наведеним карактеристикама узраста план и програм је изузетно специфичан и састављен је отприлике на следећи начин (покушаћемо га описати):

1.Вежбе кретања
кроз које деца нпр. опонашају кретање животиња из природе, ликова из бајки, цртаног филма нпр. kретање као меда четвороношке унапред и уназад, као див на прстима, као патуљак у чучећем ходу...

2.Вежбе на справама и полигони
Упознавање са справама, материјалима од којих су направљени, величином. На самом почетку постоје задаци на справама које деца овог узраста могу да раде као што су прелазак преко шведске клупе, наскоци и саскоци на оквир шведског сандука, поваљке на струњачама, вис на вратилу, љуљања на гимнастичким круговима и конопцу.
Кроз осмишљене моторичко гимнастичке полигоне где имају задатке провлачења, прескакања, прелажења гимнастичких справа развијају координацију, окретност, снагу, агилност.

3.Упознавање и коришћење реквизита
Деца овог узраста могу да користе и да науче основне манипулације са њима. Најчешћи реквизити за употребу су лопте разних величина (што млађе дете то већа лопта) и обручеви у складу са распоном руку детета.

4. Игре
Имплементације сваке игре код деце овог узраста траје дуже због схватања и разумевања правила игре. Јако је битан одабир игара и њена презентација деци тј анимацијом је битно увести их у свет те одређене игре. Најбоље и најефикасније учење разних моторичких кретњи је кроз игру.
Сви наведени саставни делови плана и програма током часа и часова се смењују далеко брже него код деце старије доби. Разлог томе је недостатак пажње и жеље за што бржим упознавањем света око себе. Поред тога и немогућност овладавања неких кретања и савладавања моторичких задатака их у многоме спутава а самим тим и упућује на прелазак на друге реквизте, справе за које мисле да могу да савладају.

Изграђује се таква атмосфера часа да се деца у складу са својим тренутним могућностима и оскудним моторичким искуством ослободе страхова, бојазни од неуспеха и поверују у себе и у своје могућности.

Дете се задржава у Спортићу онолико колико му је довољно и потребно да у потпуности савладава кретње, активности, вежбе и задатаке ОСНОВНОГ ПРОГРАМА Школице Спорта!