Menu

10 заборављених дечијих игара

Сећате се оног времена када су улице врвеле од деце?

Како нам долази све лепше време, одлучили смо да се тог времена заједнички присетимо.

Ма колико напредовала технологија, она не може умањити значајност коју покрет има за развој детета. Неке старе игре које су деца пре пар деценија сматрале главном посластицом после дана у вртићу или школи, данас као да бивају заборављене. „Штитећи“ децу од онога што их можда чека на „улици“, „испред зграде“ или „у школском дворишту“, често им ускраћујемо много дивних тренутака дружења, а уједно, и важна искуства за учење и сазревање.

KlikeriОно што често пропуштамо да видимо јесте да је сада, више но икада раније, важно да укажемо деци на начине на које се могу играти и дружити а које не укључују виртуелне светове.

Ми ћемо покушати да Вас подсетимо на неке, можда „заборављене“ игре. Надамо се да ћете их пренети својој деци (уколико већ нисте) и подстаћи их да их заједно са другарима испробају.

1.ШКОЛИЦЕ

Skolice

Можда сте чешће виђали девојчице како играју ову игру, али заправо, она може бити интересантна и корисна и дечацима.

Најпре, потребна вам је креда да бисте исцртали „школице“, и по каменчић за сваког играча.

Кредама ћете исцртати школице на следећи начин: два поља (квадрата) једно испред другог, а у трећем реду, нацртајте два поља, али тако да се она сусрећу тачно на средини горње странице поља из другог реда; у четвртом реду опет нацртајте само једно поље, а у следећем опет два… и тако нацртајте 10 до 15 поља.

Добићете један путић (или мрежу). Каменчић се баца редом, од првог до последњег поља, да би се обележило поље до којег треба да додјете.

Правило је да се скаче на следећи начин: на једној нози када је једно поље у реду, уз доскок на две ноге (тако да по једна нога буде у сваком пољу) онда када су два поља у реду.

Ова игра је супер и за дечаке и за девојчице за развој грубе моторике, прецизности у покретима и координације, како доњих, тако и горњих екстремитета, а уз то се вежба се и пажња и стрпљење (док се чека да други играчи баце свој каменчић).

2.ЖМУРКЕ

03

Овој игри су увек били вичнији дечаци, чини се, али то не значи да девојчице нису учествовале.

Напротив! „Жмурке“ су једне од оних игара којих се најрадије сећамо из детињства!

Најбоље је када у игри учествује што већи број деце. Најпре се изабере једно дете које ће да жмури док се сви остали скривају (можете се договорити ко ће жмурити кроз бројалице „еци, пеци..“ или „камен, маказе, лист“).

Докле ће жмурити, ствар је договора (на пример до 30, уколико треба времена да се сакријете).

Када се бројање заврши, дете које је жмурило креће у потрагу за свим осталима, а први којег пронађе иде на његово место. Можете играти и ову игру тако што тај који је жмурио треба да пронађе сву осталу децу, с тим што свако дете које пронађе излази из игре и чека следећу игру. Уколико се неко дете у међувремену „докопа“ места где је „жмурач“ жмурио, онда може да „запљуне“ то место и спаси остале тако што каже „Пу спас за све нас„.

zmurkeОва игра подразумева да дете треба да научи да буде у више улога (и као онај који тражи, и као онај који се скрива), да прихвати да буде пронађен без да се љути, да буде домишљат у погледу тога куда ће се сакрити, а уз то, може бити добра за развијање тимског духа тако што ће дете добити прилику да „спасе“ све који се скривају ризикујући да буде пронађен. Свакако, занимљива и корисна игра!

Прочитајте и … 7 игара за децу које помажу развоју интелигенције

3.ЛЕДЕНИ ЧИКА

LedeniCika

Правила су једноставна. Један играч јури друге играче. Кога год да дотакне, тај мора да се „заледи“ (односно да остане тачно у оном положају у којем га је овај који јури ухватио).

Он не сме да се помера све док га неки други играч, који још није ухваћен, не „одледи“ тако што га додирне. „Ледени чика“ јури даље све док не заледи све играче.

У овој игри важно је бити брз, сналажљив и тимски играч.

4.ЋОРАВЕ БАКЕ

05

Не морате бити напољу или у сали да бисте играли ову игру. Међутим, и њу смо некако успели да заборавимо.

За ову игру је потребна једна тамна марама, коју сигурно, има свака мама. Она служи да се детету покрију очи, тако да дете ништа не види (односно, да буде „ћорава бака“). С обзиром да дете неће видети ништа пред собом (ако не покушава да превари другаре), важно је да барем мало рашчистите простор како се не би саплело и повредило.

Дакле, једном детету се завеже повез преко очију и њега, као „ћораву баку“ сва деца заврте неколико пута (тако да се дезоријентише) и онда се склоне са стране и пусте „баку“ да их тражи. Када бака, пажљиво ослушкујући, пронађе неког играча, она треба да погоди ко је то (док тај играч ћути све време).

Уколико погоди, тај играч постаје „ћорава бака“.

Уколико желите да пустите дете да ангажује своја чула, ево одличне активности. Уз то што је деци толико забавна, ова игра је развојно корисна.

5.ХУЛА-ХОП

06

Опет игра за девојчице, рекли бисте. Међутим, ми у школици спорта видимо да је и дечацима занимљива!

Постоје многи начини да се игра хула-хопом (наш програм садржи и читав низ вежби обликовања које се раде са обручевима/хула-хопом).

Можете вртети хула-хоп око струка (од чега се најчешће креће), преко руке, ногу, главе, али и наизменично (да обруч шета низ и уз торзо, да се врти низ руку од рамена до зглоба…).

Обручеви су визуелно атрактивни деци, те воле да експериментишу са њима вртећи их, а уз то, одлични су када нема много деце у друштву да би се играле неке друге игре. Одлични су за развој грубе моторике и координације покрета.

6.ПРЕСКАКАЊЕ КОНОПЦА

07

Мало тежа игра за савлађивање од хула-хопа, али не нужно мање занимљива.

Дакле, за ову игру, потребан вам је конопац (за почетак узмите тањи конопац, гуму оставите када дете буде вичније) и удобне патике. Да бисте проверили да је дужина добра, нека дете стане на средину конопца, држећи дршке које се налазе на оба краја у рукама.

Дете треба да може да дршке држи у висини пазуха. Уколико је дужи од тога, скратите конопац код дршки (или га може обмотати око шаке). Када дете скаче, треба да обрати пажњу да су лактови близу тела (тако да нема великих замаха руком) и да скаче тек довољно да се конопац провуче испод ногу (без великих скокова) и на прсте, док су леђа права а поглед усмерен напред. Можете скакати са две ноге заједно, на једној нози,

Ова игра захтева да дете стекне добру координацију покрета руку и ногу тако да може да у правом тренутку окретања конопца одскочи неколико сантиметара.

7.ИГРА ШУГЕ

08

Иако име није баш најсрећније изабрано, опет, верујемо да деца неће ни обратити пажњу на њено име.

Једно дете се изабере да буде „шуга“, а његов задатак је да јури играче и да додиром пренесе „шугу“ првом учеснику игре којег стигне. (Уколико имате бољу идеју како да назовете игру, предложите нам!)

Потом, тај други јури остале, а онда тако у круг. Деца је могу играти у недоглед, док год имају снаге да трче.поллс-плаyинг-таг

Ова игра је веома корисна, и често се користи на тренинзима различитих спортова као једна од игара за загревање, јер се деца у овој игри доста крећу, уз велики број промена правца кретања и нагла убрзања.

Одлична је за оријентацију у простору и за развијања координације покрета. Уз то, невероватно је забавна!

8.ПРЕСКАКАЊЕ ЛАСТИША

PreskakanjeKonopca

Обичан кројачки ластиш је некада био сасвим довољан да се направи добра забава.

Најпопуларније девојчице су биле оне које су најбоље прескакале ластиш. Сећате се тог времена? Лако је вратити ту игру. Везивањем крајева направите затворен круг.

Довољно је да у игри буде троје деце, тако да двоје могу да са два краја стану унутар ластиша затежући га. Игра може да буде по правилима, а и не мора.

Ова игра изискује доста скокова и прецизности да се тачно „погоди“ ограничени простор, а одлична је за загревање, разгибавање, за јачање зглобова и повећање брзине покрета.

9.ГЛУВИ ТЕЛЕФОНИ

09

Занимљиво је у шта једна реч може да се трансформише онда када је преноси велики број људи!

Игра се тако што деца поседају једна поред других, тако да формирају ред.

Први у низу треба да замисли неку компликовану реч или неку кратку реченицу и да шапне следећем, а тај следећи следећем, и тако до последњег који наглас треба да каже реч или реченицу коју је чуо. Одлична вежба за аудитивну пажњу.

10.ЈАЊИНЕ

Janjine

Ову игру најчешће играју нешто старија школска деца и то, дечаци. Потребно је да у друшву буде барем троје.

Игра се игра тако што се једно дете савије унапред и стави руке на колена. Посебно је важно да савије главу тако да брадом додирне груди. Друго дете треба да га прескочи као козлић. Када га прескочи, он остаје у том положају за прескакање, а овај иза њега га прескаче.

Рекли бисте, можда, опасна игра? Занимљиво је да пре пар деценија није била.

Можда зато што тада није била страшно велика ствар моћи прескочити козлић, или уопште скочити високо, потрчати брзо. Хајде да деци вратимо различите игре због којих ће им, између осталог, и ова последња, изгледати једноставно попут оне „Иде маца око тебе“. Ето, њу смо заборавили.

Но, игара увек има. Важно је да не заборавимо да децу научимо да оне постоје.