Menu

Безбедност на интернету: Причајте са децом на време!

У истраживању спроведеном 2013. године од стране Републичког завода за статистику Србије, више од половине домаћинстава у Србији прикључено је на интернет. Највише корисника интернету приступа путем рачунара, а скоро једнак број њих користи у те сврхе мобилни телефон и лаптоп.

Важно питање је, колики проценат корисника чине деца?

Још важније питање је, колики проценат деце зна шта значи безбедно користити интернет?

доwнлоадСве је више иницијатива које се крећу у смеру образовања деце о безбедној употреби интернета. Са тако моћним средством комуникације, као што је интернет, који је сваким даном све доступнији деци, иде и велика одговорност за његово правилно коришћење. Постоји много начина да деца дођу до непримерених садржаја или ступе у комуникацију са непознатим људима непажљиво делећи своје приватне податке. У једном чланку у листу „Данас“ наводи се да „чињеница да многи родитељи сматрају да су њихова деца сигурнија код куће пред компјутером него на улици, постаје врло забрињавајућа“ и да је „дошао тренутак да ту тезу ставимо под велики знак питања„ .

Неоспорно је да коришћење интернета има бројне позитивне стране: нуди бројне изворе за учење, доступност информација великом брзином, могућност да се „скину“ материјали на различитим језицима који иначе не би били доступни у библиотекама, могућност да се успостави и одржи комуникација са људима широм планете и многе друге. Друга „страна новчића“ његовог коришчења је објављивање приватних инофрмација, могућност излагања непримереном садржају, потенцијално коришћење интернета као пут ка насиљу или застрашивању, коришћење интернета за ширење порука које подстичу мржњу, нетолеранцију на основама религије, расне, или етничке припадности и читању непоузданих информација које деца (и не само деца) теже да третирају као истину, само зато што је доступна онлине.

Како заштитити децу?

Родитељи често не знају да заштите своју децу, јер ни сами нису свесни опасности, а ако ипак и јесу свесни, онда нису у довољној мери упознати са мерама заштите. Дакле, да бисмо знали да заштитимо децу, или још важније, да их подучимо како да сами себе заштите, важно је да се информишемо.

10985542_935867933091312_1120131500014827043_нЕво ресурса! Можете посетити сајт Центра за безбедни интернет који се бави организовањем едукативних активности (трибина, радионица, обука за вршњачке едукаторе, надметања у знању и едукативним играма…) за ученике и ученице основних и средњих школа у Србији, њихове родитеље, наставнике, ради подизања свесности о значају правилне употребе интернета. Поред овог, веома користан сајт је и сајт омбудсмана о безбедном интернету, који садржи и савете за младе који користе интернет, као и за родитеље, наставнике и професоре. На овом сајту такође можете пријавити насиље и добити савет, усмерење, подршку и заштиту.

Оно што можете и без много знања о интернету, јесте да обратите пажњу на то колико времена дете проводи за компијутером. Ако посећује интернет странице, које су то странице? Постоје различити начини да заштитите своје дете од непримерених садржаја на интернету тако што ћете набавити програм који ће филтрирати прихватљиве странице. Такви софтвери најчешће нису бесплатни али вреди их увести уколико постоји проблем са контролом страница које се посећују. Ево инструкција за подешавање Wиндоwс Ливе породична безбедност опције, мада можете у претрази онлине наћи многе друге корисне софтвере. Ево једног сајта о компијутерима где смо ми пронашли списак софтвера за ову намену.

Оно што ми препоручујемо као најмоћније оруђе је свакако-разговор!

цyбербуллyингКористите прилике да деци објасните последице „погрешног“ коришћења интернета. Добри савети треба да буду усмерени ка учењу о обазривости при одговарању на интернет поруке. Наведите дете да сваки пут пре него што нешто објави онлине или упути некоме поруку, размисли о последицама објављивања онога што пише. Важно је да деца знају да могу да Вам се обрате уколико им неко упути поруку због које се на било који начин осећају нелагодно. Уместо да се укључују у конверзацију са другим особама које им упућују подсмешљиве или увредљиве поруке, нека знају да могу да се обрате вама. Такође, упозорите их да не деле своје приватне податке, своје фотографије, или било који садржај који би могао да буде касније искоришћен у погрешне сврхе.

Постоје филмови који могу помоћи да се порука боље пренесе. (Наравно, пре него што седнете да погледате филм, проверите да ли је он прилагођен теми о којој разговарате са дететом.) Ми вам предлажемо два корисна филма о теми сајбер насиља:

   11200707323_89ф025а6ф3_зАустралијски филм „Таггед“ . Учи младе о сајбер булингу, сеxтингу и како да се заштите онлине, такође је помоћ родитељима и наставном особљу.

   „Цyбербуллy“ је познати амерички филм који се бави проблемом насиља на интернету и последицама непромишљеног делања на интернету.

О насиљу путем нових технологија (и не само о таквој врсти вршњачког насиља) можете сазнати у брошури Ужичког центра за права детета, која ће свакако бити корисна

Важно је да преузмемо одговорност да са децом на време попричамо о могућностима и претњама интернета. Информације се муњевито преносе и потребно је да дете, које најчешће олако улази у моћни сајбер свет, научимо шта је дозвољено а шта не. Сматрајте ово превентивном методом.

Као што учите дете да погледа лево и десно при преласку улице, исто тако треба да зна куда је важно да погледа онда када се креће интернетом.