Menu

Како мозак вежбати кроз покрет?

Понекад занемарујемо важност покрета када је развој мишљења у питању.

Заправо, то „понекад“ је много чешће него што би требало.

Хајде да вратимо покрету важност која му природно и припада.

Много пре појаве речи, свет сазнајемо додирујући га, миришући га, пробајући га, пружајући руке ка њему…. У периоду раног детињства (и касније, али нарочито у периоду раног детињства) покретом прикупљамо сазнања која су неопходна за наш развој. Ако сте раније раздвајали мишљење од активности као што су хватање, скакање, трчање, гужвање, котрљање (…) можете одбацити такву поделу. Покрет неоспорно помаже развоју мишљења.

Данас је развијен велики број метода које служе да се кроз покрет помогне деци са различитим врстама проблема у менталном развоју, проблема са говором и мишљењем, проблема са учењем (читањем и писањем) и многим другим. Иако су методе креиране да би се помогло деци са одређеним развојним проблемима, те методе се превентивно могу користити да би се дете правилно развијало.

Један од њих је Браин Гyм® , програм који обухвата двадесетак једноставних вежби које помажу развоју мишљења код деце. Овај програм утемељен је од стране научника који су се бавили проблемима у учењу код деце и одраслих (Паул Деннисон и Гаил Е. Деннисон). Многа истраживања потврдила су позитивно дејство ове методе на развој опште моторичке координације, концентрације, вештина читања и писања, математичких вештина, емоционалну равнотежу, смањење хиперактивности и напетости. Вежбе су такве да интегришу рад обе мождане хемисфере („гимнастика за мозак“)

Више о овој методи сазнајте на сајту www.браингyм.орг

Реедукација психомоторике, или третман покретом, је метода рада са децом која се заснива на вези између развоја личности и доживљаја телесне целовитости. На основу процене развојних потреба детета, реедукатор психомоторике осмишљава рад користећи бројне опште и специфичне вежбе. У опште вежбе спадају, вежбе ритма, вежбе имитације и вежбе доживљаја телесне целовитости, а у специфичне, вежбе оријентације у времену, вежбе оријентације у простору, вежбе гностичких способности (ангажовање свих чула у уочавању сличности и разлика, сврхе и деловања ствари, препознавању осећања…), вежбе праксичких способности и вештина покрета (координација покрета, држање тела у простору, серијација и класификација различитих врста и облика предмета, градња и рушење, скупљање и просипање), вежбе за развој школских вештина читања, писања и рачунања и вежбе говора (спонтана употреба говора и развој семантичког нивоа језика).

Ми Вам предлажемо пар једноставних вежби (извори су потекли из претходно описаних метода). На овај начин можете свакодневно вежбати са својим дететом, радити на развоју фине и грубе моторике и на развоју мишљења.

   ЛОПТОМ У МЕТЕ

   Залепите папириће на зид собе. Могу бити различитих облика, или за старије узрасте, могу имати на себи бројеве или исписане речи (прилагодите вежбу узрасту). Узмите лагану лопту (попут оних за плажу, да се не би љутиле комшије или други укућани) којом ће дете уз Ваше инструкције покушати да погоди неки симбол, облик, боју, број или реч. На овај начин, поред „знакова“, дете вежба и грубу моторику (враћајте детету лопту, стимулишите га да правилно хвата). На тај начин забавном вежбом, кроз покрет, дете учи много шта. Можете да варирате и тежину и величину лопте (као и да уместо папирића на зиду, ставите папире на под). На тај начин, дете треба да процени однос измедју дистанце „знака“, тежине лопте и јачине свог избачаја. (Ако размислите, управо је то потребно једном добром машинском инжењеру или физичару сутрадан)

теацхмама.цом/фиве-ацтивитиес-цроссинг-мидлине-импортант/

теацхмама.цом/фиве-ацтивитиес-цроссинг-мидлине-импортант/

   ХАЈДЕ ДА СЕ РАЗМРДАМО

   Добра вежба да се заједно „размрдате“ са својим дететом. Левим лактом дете додирује лево десно колено, десним лактом лево колено. Иако изгледа једноставно, оваква вежба (поред кондиције) захтева да две хемисфере комуницирају непрестано. Управо то мозак треба да ради сутрадан када дете учи да чита и пише. Унесите мало ритма у ове вежбице, биће још интересантније!

а37ф93е1е8ефд87дбц28д578д97ц63ае

стронгстарт.блогспот.ца

     ЛАВИРИНТ

   Лавиринт можете направити од чега год пожелите. Користите ролнице, лепите картон, користите уместо лоптица и аутиће ако желите, да би детету било још занимљивије. Можете и направити рупе у лавиринту ако испод једне кутије залепите другу у коју лоптица може да „склизне“. Дете кроз ову игру вежба пажњу, искуствено добија сазнања о угловима под којим ће се предмет покренути и учи да искоординише покрете тако да објекат прође оне препреке које сте ви унапред поставили.

слика

   ПРАВЉЕЊЕ КУЛЕ ОД КОЦАКА

   Добра активност за забаву у двоје. Која год врста коцака (лего, дрвене коцке…) може послужити. Правила игре су таква да дете и родитељ наизменично ређају коцке, правећи све вишу и вишу кулу. Дете на овај начин учи да игра има правила, чека свој ред; ради се на пажњи јер дете мора да се концентрише да постави коцку на своје место. Ова вежба је корисна за фину моторику.

Вежбе попут ових можете наћи на интернету на различитим порталима. Запамтите да увек када се играте са дететом почнете од онога што дете већ зна и увежбавајте поступно оно што дете треба да усвоји. Играјући се, дете јако много може да научи. Не потцењујте вредност игре 🙂

Уколико и ви имате неких идеја, пишите нам.

#ПокрениСе

Прочитајте наше текстове са сличним темама:

7 игара за децу које помажу развоју интелигенције

Децо, играјте се!

Јесмо ли децу припремили за школу?

Прича о образовању: како да креативност заискри?

Да ли се сећате школица?

хттп://www.пинтерест.цом/пин/53409945555411883/

хттп://www.пинтерест.цом/пин/343540277799663167/

хттп://www.пинтерест.цом/пин/531847037219647221/

хттп://www.пинтерест.цом/пин/107664247317119643/

хттп://www.пинтерест.цом/пин/406661041326922554/

хттп://www.пинтерест.цом/пин/452752568759888643/

Фоунд он хандсонасwегроw.цом