Menu

7 игара за децу које помажу развоју интелигенције

Најбоље играчке се најчешће не налазе у продавницама. То су оне играчке које изумимо користећи материјале који су нам доступни, да бисмо се са децом забавили и да би их нечему подучили. Онда када је дете заинтересовано за материјал којим се игра и ако му је та активност занимљива, дете ће спонтано и учити. Представљамо Вам пар игара које можете направити од материјала које сигурно имате код куће.

1. Штипаљкама до бројева

www.филефолдерхеавен.цом

www.филефолдерхеавен.цом

Потребни су Вам папири (или картони), маркер којим ћете исписати бројеве (словима или цифрама) и штипаљке.

Исеците папир (или картон) на на начин који желите. Ми смо овде приказали најједноставнију могућу верзију ове игре. Уместо кружића можете нацртати друге облике. Алтернатива штипаљкама су спајалице.

Дете има задатак да прикачи сваку штипаљку на по један кружић. Одлична игра за вежбање спретности прстију (док се штипаљка отвара), координације руку (папир треба придржавати док се штипаљка качи), стицању појма броја, учење о кореспонденцији (шипаљка: кружић, 1:1), а и добра је припрема за полазак у школу (уче се полако „слике“ цифара)

Игра може постати сложенија ако уведете и различите боје. Тада дете треба да препозна боју кружића, пронађе штипаљку или спајалицу исте боје и упари је са кружићем.

2. Вез без игле

блог.старстраининг.орг

блог.старстраининг.орг

Потребан Вам је картон или дебљи папир, ексер или иглица за бушење папира и конац или вуница различите дебљине и боја.

Исцртајте различите облике на картону или папиру. Крените најпре од једноставнијих, да би се дете увежбало, а онда усложњавајте слику. Иглом или ексером (као на слици) пробушите рупице кроз које може проћи конац који сте изабрали. Покажите детету својим примером како да провлачи конац а онда му препустите да оно само то ради.

Ова игра је одлична за вежбање пажње, праћење редоследа, вежбање спретности прстију и визуомоторне координације.

хттп://тодаyсцреативеблог.нет/

хттп://тодаyсцреативеблог.нет/

Да игра буде сложенија, можете детету дати једну готову схему и онда га питати да исту направи и он. Тако вежба и преусмеравање пажње са тренутне активности (када везе) на посматрање схеме и вежба памћење те исте схеме коју потом он прати вражајући се на свој „вез“.

3. Пецамо куглице

www.прекиндерс.цом

www.прекиндерс.цом

Потребне су чаше (флаше или теглице), куглице (којег год материјала) и пинцета.

Идеја је да једном руком, користећи пинцету, дете „упеца“ све куглице из посуде у којој се налазе. Допустите детету да само изабере руку којом ће то радити. Не форсирајте десну руку.

Ова игра одлична је за фину моторику и за пажњу, а деци је увек забавна.

Игру можете учинити сложенијом ако додате специфична упутства; на пример: „Све црвене куглице стави у црвену чашу, све плаве у плаву...“

4. Хајде да се тркамо!

бриллиантбегиннингспресцхоолутах.цом

бриллиантбегиннингспресцхоолутах.цом

Потребно вам је десетак папира, лепљива трака да бисте их спојили, маркери различитих боја и аутомобили.

Спојите папире тако да добијете довољну дужину. Папири су Вам потребни да на њима исцртате пут којима ће деца „возити“. Потрудите се да исцртате различите путеве са различитим кривинама да би деци било занимљивије. Одлична игра за визуомоторну координацију.

Можете је учинити сложенијом ако исцртате путеве различите дужине који воде до исте „дестинације“ (кривудав, цик-цак и прав пут) и питати дете да једном изабере најдужи, а други пут најкраћи. Можете се играти са појмовима „широк“ и „узан“ пут, учити дете да упоређује путеве по различитим карактеристикама; „Крени плавим путем„. Уколико Вам се допадне ова игра, можете направити сплет улица, што може бити погодно и за развијање вештина сналажења у простору. („Скрени код семафора десно, а онда продужи право...“)

5. Заврзламе са коцкама

фунатхомеwитхкидс.цом

фунатхомеwитхкидс.цом

Потребне су Вам коцке различитих боја и величина, пипета и чаша воде.

Игра је једноставна. Сваки „кружић“ на коцки треба испунити водом. Од упутства зависи колико ће игра бити сложена; да ли ћете додати упутство у вези са бојама (што је добра опција када дете учи боје), број кружића на коцкама (ако почињете да учите бројеве)… За пажњу и спретност прстију, прецизност, ово је одлична игра!

монеyсавингмом.цом

монеyсавингмом.цом

Ево још једне игре са коцкама за оне који воле да се играју речима; на различитим коцкама напишите именице, глаголе, придеве, тако да дете може да слаже коцке и кроз њих прави реченице. Игру можете модификовати; „Повежи у један низ све именице“, на пример. Ово је добра игра за школарце.

6. Игре са тестом

www.логопед-дрцабаркапа.цом

www.логопед-дрцабаркапа.цом

Потребно је да маме направе тесто и уколико им није тешко, додају мало боје.

Сав остали материјал је ствар избора: цевчице, чачкалице, модле, оклагије, итд.

кидсацтивитиесблог.цом

кидсацтивитиесблог.цом

Нема специфичног упутства за ову игру. Само гужвање теста, прављење „лоптица“, „глиста“, за децу је занимљиво а помаже у раду на финој моторици. Тесто можете користити на сличан начин као пластелин, тј. правити различите фигуре; можете користити маказе (водите рачуна да то буду маказе за децу) и „кројити“ различите облике од теста; можете цртати чачкалицама или, као на слици, убадати цевчице по унапред датом моделу (од једноставних облика до слова)

7. Лепимо облике

хандсонасwегроw.цом

хандсонасwегроw.цом

Папир, лепак за папир у стику, различити ситни, изрезани облици (конфете, звездице, срца).

Исцртајте различите облике и покажите детету како да лепи ситније облике на крупнији облик. Лако се, и овај задатак, може искомпликовати. „Све кружиће ређај на ивицу круга“, „Све троуглове на троуглу“ и тако даље. Можете укључити различите боје, величине и у зависности од тога шта процените као забавни изазов за дете, правити нову игру.

Такође, можете и направити шему пазле (попут ове на слици) и препустити детету да препозна облике и смести их на право место. Пазле можете усложњавати (уосталом, као и сваку игру досад 🙂 )

www.теацхерспаyтеацхерс.цом

www.теацхерспаyтеацхерс.цом

Ова игра је одлична за вежбање пажње, фине моторике, учење боја, облика, величина и много што шта друго.

Надамо се да смо Вам дали неке занимљиве идеје. Сада је на Вама да их искористите! 🙂

Уживајте у празницима!