Menu

Муке одвајања или „припремите и себе и дете“

С обзиром да данас почињу први часови Школице спорта „Покрет за окрет“ у овој школској години, желели смо да Вам пренесемо наша искуства у вези са припремом деце за одвајање, односно припремом деце за полазак на часове спорта.

гимнастика

Припреме су у већини случајева неопходне. Као што махом и родитељи не воле да се ненадано нађу на неком послу где не знају шта се од њих тачно очекује, тако не воле ни деца. Ми придајемо толику важност припреми из разлога што припрема олакшава наш рад у сали, доприноси да се дете осећа сигурније и срећније у раду са тренерима и другом децом, а на тај начин даје свој максимум на часу.

Да бисте дете могли да припремите, морате и ви бити припремљени да се одвојите од детета. Зашто то истичемо?

Уколико сте и сами узнемирени, дете ће то приметити и осећати исту узнемиреност чак и када му разлог није сасвим јасан. Морате бити спремни да сузбијете жељу да утешите своје дете онда ако плачећи уђе у салу јер на тај начин остављате простора да успостави однос са тренерима и да превазиђе своје страхове у вези са часом. Уколико у породици постоје супротни ставови о томе да ли је тренутак да се дете одваја, оно ће добити супротне поруке и биће збуњено. С тога се потрудите да усагласите ставове.

Како припремити дете?

   Упознајте дете са тим шта значи „ићи у школицу спорта“. Поред речи, користите фотографије које имамо на Фацебоок-у, на флицкр профилу, видео клипове које имамо на YоуТубе каналу. Притом, не преувеличавајте значај поласка у школицу, већ га третирајте као „нормалну“ ствар. Представите школицу као место где ће моћи да научи много нових ствари и упознати нове другаре. Немојте претити детету („Тамо ћеш морати да слушаш!„). Успостављање дисциплине на часу је наш посао.

   Не напуштајте дете нагло, поздравите се са њим, али не продужавајте „опраштање“ бесконачно. Објасните детету где ћете бити док је оно у школици („Мама иде да купи намирнице у продавници и да попије кафу, па онда долази по тебе„)

   Одговарајте детету на питања која поставља. Изађите у сусрет његовој радозналости и имајте разумевања да се раније није налазио у сличној ситуацији.

   Када долазите по дете, будите тачни. Дођите и раније ако треба.

   Када уђе у салу, пустите га да испрва гледа шта друга деца раде ако оно само спонтано не крене да се деци придружи. У неким случајевима, професори дозвољавају да заједно са децом посматрате час. Вероватноћа је да ће Вас тада дете све време грлити и да ће врло мало гледати вршњаке, јер у том тренутку једино што не жели да ради јесте да се одвоји. Тада будите упорни у објашњавању шта то деца раде, кажите детету да ћете га чекати, да не мора да брине и подстакните га да се придружи вршњацима.

   Охрабрите га ако видите да је тужно што због нечега није успело. Похвалите његов труд.

   Искористите подршку друге деце и родитеља који долазе у школицу.

Сарађујте са професорима школице

У Школици спорта „Покрет за окрет“ придајемо велики значај доброј комуникацији са родитељима. Природно је да желите да будете укључени као родитељи. Ми се трудимо да охрабримо вашу укљученост. Важно је да знате да Ви као родитељ имате право да знате шта се дешава са Вашим дететом у спорту. Дакле, уколико имате недоумица, питајте. Важно је да нам родитељ пренесе своју забринутост за дете уколико она постоји. На пример, уколико је дете имало или има здравствених проблема, или се у животу детета нешто посебно изменило у скорије време са чиме дете тешко излази на крај, или сте приметили неке необичности у понашању детета… Важно је да то професори знају да би могли да се на адекватан начин поставе према детету и да би били у приправности да одреагују уколико је то потребно.

Већ смо писали о родитељима у спорту и томе како је родитељ модел одређеног понашања, те је важно да буде узор доброг спортског понашања.

Опрема:

   1гимнастичке балетанке (или патике чији је ђон довољно мек да се може, како често кажемо, савити уз помоћ два прста)

   мајица са кратким рукавима

   шорц, бициклистичке, хеланке или слично.

   уколико дете има дужу косу, важно је да буде везана

   флашица са водом, пешкирић и остала додатна опрема остаје у ранцу у свлачионици

Како да физички припремите дете?

   Важно је да дете не једе непосредно пре вежбања. (Наравно, то не значи да дете треба да дође гладно на час.) Најбоље је да оброк буде сат до два пре почетка часа.

   За време часа не дозвољавамо да се конзумира вода (осим у екстремним ситуацијама, када видимо да је детету неопходно). Не би требало да се течност конзумира 30 минута пре вежбања. Пре почетка часа, одведите дете до тоалета да касније не би било прекида за време часа.

Желимо вам срећан почетак школске године!

Видимо се у сали!