Menu

Покретљивост зглобова

Никада није касно почети са вежбама за повећање покретљивости, флексибилности вашег тела, а бенефиције су заиста велике.

Повећање отпорности организма на повреде, смањење бола у зглобовима, одржавање или повећање амплитуде покрета у зглобовима итд.

Гипкост, флексибилност је способност лаког извођења покрета са великом амплитудом. Она зависи од покретљивости у зглобовима, еластичности мишића, тетива и свих стабилизатора зглоба. Покретљивост у зглобу је највише одређена анатомски (конфигурацијом зглоба, дужином стабилизатора и негативним притиском у зглобу).

Мерење обима покрета у зглобу од великог је значаја због објективизације покретљивости самог зглоба, утврђивање мишићних дисбаланса и разлога због кога је дошло до смањене покретљивости. Под обимом покрета у поједином зглобу подразумева се слободна покретљивост делова екстремитета који учествују у формирању зглоба.

Еластичност је најмања у јутарњим часовима и један од најважнијих елемената за развој гипкости, је јутарње разгибавање. Виша спољна температура и вежбе загревања, позитивно утичу на развој гипкости.

Жене поседује природно већу флексибилност од мушкараца због слабијег мишићног тонуса, веће количине масног ткива, мекших и еластичнијих зглобних веза и због игара из детињства које у себи садрже динамичке покрете велике амплитуде.

pokretljivost-zglobova 002Разгибаност тела је изузетно важна компонента здравог живота која се често занемарује.
Упркос распрострањеном убеђењу да је битна само играчима/плесачима, гимнастичарима или људима који се баве борилачким вештинама, гипкост тела је незаобилазни део живота, без обзира на старост, пол, циљеве или искуство вежбача.

Доказано је да лоша разгибаност доњег појаса леђа и задње ложе може изазвати бол у леђима. Зато се у свету све више обраћа пажња овом питању, поготову код деце школског узраста, управо зато што у каснијем добу живота може изазвати проблеме са леђима.

Остале анализе покретљивости су :