Menu

улошци за обућу "Здрав и прав"

footpowerулошци су намењени деци, одраслима, рекреативцима и врхунским спортистима, остварују потпуно другачији утицај на стопало и тело у односу на уобичајене улошке. цена =7,800 дин

Израђују се по посебном принципу сензо-моторике, који подстиче рад мишића стопала и њихових тетива, као и мишића подколенице како приликом стајања тако и приликом хода. Мишићу стопала јачају док год су деца на ногама и у сензо-моторичким улошцима, а нарочито ако су у покрету, трче, скачу, ходају.

footpower               улошци врше утицај на координацију мускулатуре стопала одређеним притиском на специфичне нерве и тетиве у стопалу. Тим деловањем тело се временом адаптира и почиње да практикује нови, исправан модел покрета.

 • коригују лоша држања код деце док се развијају и расту,
 • коригују статику стопала,
 • развијају физиолошки свод стопала код деце,
 • омогућавају сегментима стопала, и свим зглобовима, да се крећу слободно, што је и први предуслов за развој сводова стопала током раста и развоја,
 • јачају мишиће подколенице,
 • су индивидуални улошци за свако дете и свако стопало.

FOOTPOWER-analiza

 

Комплетна анализа стопала (статичка и динамичка), препорука за коришћење и израда сензо-моторичких уложака може се обавити у просторијама Центра за спортско усмеравање Покрет За Окрет (Булевар Михајла Пупина 11, Београд).

Слободни смо да тврдимо да су данас улошци потреби сваком. Не само онима који осећају телесне тегобе и имају проблема са стопалима, већ и спортистима, чак и онима који добро воде рачуна о очувању свог телесног здравља.

Сви они који једном себи обазбеде и направе овакве сензо-моторичке улошке схвате разлику. Желе да носе улошке увек и радо их пребацују из обуће у обуће.

Улошци се праве на основу посебног протокола мерења, статичке и динамичке функције стопала, затим снимањем и анализом читавог тела током хода, као и утврђивањем постуралног статуса и телесних тегоба.

FOOTPOWER-kancelarija

 

У прошлости класични улошци углавном су имали улогу „Статичке“ потпоре са циљем да стабилизују стопало.

Често су ти улошци били прилично непријатни за ношење, ограничавају покрет, чак чине да мишићи ослабе, неки и атрофирају и нису били у функцији унапређења држања тела (постуре).

Дешавало се да ако не развијемо мишиће потколенице и скочног зглоба у довољној мери, и дође тренутак када престанемо са ношењем ПОТПОРНИХ уложака, долази до враћања сводова стопала у почетно, неразвијено стање.

Мишићи нису у стању, довољно ојачани да држе тежину читавог тела. У томе је највећа бесмисленост потпорних уложака, стабилизују зглобове, а мишићи временом слабе и добро вам је само док уложак носите.


 

Улошци по footpower-у, међутим, раде по сасвим другом принципу :

По принципу сензо-моторике.

Потпуно другачија филозофија где је координација мускулатуре стопала под утицајем притиска на одређеним сензомоторним тачкама и тетивама стопала.

1.Тело се регулише и практикује нов, исправан модел покрета.

2.Подстичу се мишићи подколенице на већи мишићни рад у кретању и стајању и самим тим физиолошки свод стопала долази у развијено стање.

 

footpower улошци се чак препоручују за врхунске спортисте јер пружају високу удобност ношења.

footpower улошци:
 • коригују лоша држања код деце док се развијају и расту
 • коригују статику стопала
 • развијају физиолошки свод стопала код деце
 • омогућавају сегментима, и свим зглобовима стопала да се крећу слободно што је и први предуслов за стабилан развој свода стопала током раста и развоја деце
 • јачају мишиће стопала и подколенице
 • су индивидуални улошци за свако дете и свако стопало.

footpower улошци користе капацитете људског мозга који је у стању да се прилагоди новим ситуацијама и да научи одржавање правиланог положаја тела (постуре). Након свесне перцепције и константног понављања наш мозак усваја нови, правилан покрет.

У супротном је недостатак што наш мозак памти нетачне, погрешне покрете услед бројних понављања који прелази у „аутоматским модел покрета“. Последица овог „погрешног“ покрета и држања су и погрешна оптерећења зглобова услед чега настаје бол. Бол је сигнал да нешто не радимо на исправан начин и да је погрешан обрзац потребно променити.

 • dsc00125_15092101644_o
 • dsc00136_15711972495_o
 • dsc00121_15710154071_o

footpower Сензо-моторик улошци (ортозе)“ врше корекцију кретањем (ходањем), помоћу поновљених покрета, стимулишући тело путем неуро-мишићног система.

Побољшавају координацију ходања и оптимизују покрете.

Класични произвођачи уложака (ортоза) углавном решавају проблем сводова стопала правећи потпору скелету стопала.

Од 1991 footpower фокусира свој рад ка развоју ортоза које посредством сензомоторног система врше утицај на наше стопало, апарат за кретање, читаво тело.

 • dsc00128_15710123251_o
 • dsc00126_15527193930_o
 • dsc00130_15712013645_o

Један од најважнијих принципа овог решења је да мишићи морају имати довољно простора да се шире током контракција јер, поред зглобова представљају активни део покрета. footpower Ортозе раде на паметно осмишљен начин тако да врше позитиван утицај на положај зглобова, али и тако да се несметано врши мишићни рад.

footpower улошци користе капацитет људског мозга који је у стању да се прилагоди новим ситуацијама, новом облику кретања, а који уложак подстиче. Након великог броја понављања наш мозак бележи нове покрете у „подсвесном делу мозга“. Ми кретањем кроз нове форме и трајекторије омогућавамо да уложак јача слабе мишиће, одговорне за спуштене сводове стопала и не адекватно кретање.

Пре око 15 година када су постали популарни у централној Европи и полако почели да бивају широко распрострањени, представљали су праву иновацију за третман спуштених сводова стопала.

Појам „ортоза“ преовладава до тада, а говори заправо о корекцији стопала по принципу механичке потпоре, исправљањем малпозиције. Сензомоторне ортозе међутим, модификују активност мишића и мишићних група полазећи од стопала ширећи се кинетичким ланцима, фасцијалним трајекторијама, ка ногама до горњег дела тела, уместо само механичке подршке стопалу.

 • dsc00133_15092053364_o
 • dsc00135_15092038584_o
 • dsc00123_15092108864_o

Појединачно постављени елементи на footpower улошку ће утицати на различите сензорне органе стопала и на тај начин вршити позитивну реакцију мишића у сваком кораку. Ово утиче да се корисник исправи, али и да својим мишићима научи нове исправне образце кретања. Они се користе да коригују положај тела када класичне методе лечења не доприносе побољшању. Такође користе се и у врхунском спорту. Превентивно од повређивања или за лечење преоптерећења у зглобовима. На пример сензомоторне ортозе користе се данас често за децу са дечијом церебралном парализом да се побољша мишићна координација и да се исправи малпозиција.

Понекад ове ортозе могу чак бити алтернатива операцијама. Веома често такође стабилизују или побољшавају резултате операције.